pijn & ouderen.

Bijna 20% van de volwassenen lijdt aan een chronische pijn, bij ouderen in een verpleeghuis is dit zelfs 70%.

Deze kan dagelijks optreden, zoals bij artrose of steeds weer terugkomen, denk maar eens aan migraine.

Hoewel pijn nuttig kan zijn als beschermingsmechanisme is dit bij chronische pijn niet meer het geval. Pijn belemmert het dagelijks leven van mensen en is een veel voorkomende reden om een arts te raadplegen.

Om de arts bij te staan bij de behandeling van pijn heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de pijnladder ontwikkeld. Deze stapsgewijze benadering is toepasbaar bij vele soorten pijn, ongeacht de oorzaak. Daarnaast is er voor sommige oorzaken van pijn een specifieke behandeling mogelijk, zoals bij migraine.

 

Deze pijnladder van het WHO is te vinden onder: 'Pijnladder WHO'.

 

 

Samenvatting Richtlijn Pijn bij kwetsbare ouderen 2011

 

In 2030 zijn er naar verwachting 4 miljoen 65+ers in Nederland. Onder deze mensen is een groep met verhoogde kwetsbaarheid. Deze kwetsbare ouderen zijn van hoge tot zeer hoge leeftijd en hebben vaak verschillende chronische aandoeningen met lichamelijk, psychische, communicatieve en/of sociale beperkingen. Hierdoor kunnen zij tijdelijk of blijvend niet zelfstandig functioneren.

Chronische pijn is een zeer veel voorkomend probleem bij kwetsbare ouderen die thuis wonen of verblijven in zorginstellingen. Chronische pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals spier- en gewrichtsklachten, spasmen, contracturen en een beschadiging van het centrale zenuwstelsel. Voorbeelden van aandoeningen die chronische pijn kunnen geven zijn een doorgemaakt CVA, kanker, artrose, osteoporose, decubitus, obstipatie en neuropathieën. Pijn bij deze groep kwetsbare ouderen leidt regelmatig tot een verminderde kwaliteit van leven door fysieke inactiviteit, verminderde zelfredzaamheid, angst, depressie, verdere achteruitgang van cognitief functioneren, afgenomen participatie, sociale isolatie en een verhoogde zorgconsumptie. Uit onderzoek blijkt dat herkenning en behandeling van pijn onvoldoende plaatsvindt bij kwetsbare ouderen.

Met de multidisciplinaire richtlijn over ‘Herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen’ hopen we de herkenning en behandeling van chronische pijn te verbeteren bij kwetsbare ouderen thuis, in verzorgingshuizen, verpleeghuizen of ziekenhuizen.

Deze richtlijn heeft de bestaande evidence over pijn bij kwetsbare ouderen zoveel mogelijk samengevat om tot verbetering van diagnostiek en behandeling te komen.

Om tot de oorzaak te komen is er onderzoek nodig. Het stappenplan bij de diagnostiek is: zelfrapportage, anamnese, heteroanamnese, observatie, bepalen gevolgen van pijn, lichamelijk onderzoek en vaststellen oorzaken pijn. Daarna kan een adequate pijnbehandeling worden gestart. Bij patiënten met een redelijk intacte cognitie kunnen numerieke en verbale rating scales gebruikt worden. Herhaal pijnmetingen om effecten van interventies te beoordelen. Bij patiënten met een gevorderde cognitieve/communicatieve stoornissen is het (herhaaldelijk) gebruik van een observatie instrument van essentieel belang (zoals de PACSLAC, DOLOPLUS of de PAINAD.

 

 

 

 

 

htttp://www.cme-online.nl/sites/www.cme-online.nl/files/2015/09/Richtlijn_pijn_bij_kwetsbare_ouderen_deel_1.pdf