Conclusie hoofdvraag.

Mijn hoofdvraag is:

Hoe kan de beoordeling en registratie van pijn door verzorgenden en verpleegkundigen binnen de stichting TanteLouise-Vivensis verbeterd worden?

 

 

Beoordeling van pijn

 

Het beoordelen/meten van pijn kan het beste gedaan worden met een pijnmeetinstrument. Op dit moment is hiervoor in het dossier van ONS nog geen document voor ontwikkeld.

Hoe pijn te beoordelen met verschillende pijnmeetinstrumenten heb ik hiervoor uitgezocht. Gekeken naar de doelgroepen somatiek, dementerenden en (geronto)psychiatrie.

 

 

Door middel van onderzoek heb ik voor de VAS gekozen.

In eerste instantie wilde ik kiezen voor de NRS. Dit omdat bijna alle uitkomsten van de pijnmeetinstrumenten gekoppeld konden worden aan de NRS. Door middel van overleg met collega’s over deze keuze, koos ik voor de VAS score lijst. Deze lijst is ook te bepalen met een cijfer, net als de NRS, maar tegelijkertijd is zijn er ook gezichtjes zichtbaar. Dit pijnmeetinstrument is te gebruiken bij alle doelgroepen. Sommige doelgroepen hebben meer voorlichting nodig, of is eventueel een andere pijnscore lijst te gebruiken, te vinden in het onderzoek onder ‘pijnmetingen’, bijvoorbeeld de REPOS bij zware dementerenden of mensen die zich niet kunnen uiten. Bij deze lijsten is observatie erg belangrijk, zo’n lijst bestaat vaak uit alleen maar uiterlijke kenmerken die je moet kunnen observeren.

 

 

Registratie van pijn

 

Rapportages met betrekking tot pijn waren incompleet en het was onoverzichtelijk.

Er stond weinig in over de locatie, aard, interventies, evaluatie.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik een hulpmiddel tegen wat word gebruikt voor de diagnostiek van pijn. Wat er wat gediagnosticeerd, moet wel kunnen worden geconstateerd. Vandaar dat ik dit hulpmiddel wil toepassen in de rapportages met betrekking tot pijn.

A – Aard. (zeurend, branden, schietend)

L – Lokalisatie (op één plaats, in verloop zenuw, uitstralend)

T – Tijdsverloop. (wanneer begonnen, voortdurend, bij aanvallen)

I – Intensiteit (matig, hevig, pijnmeting)

S – Samenhang (bij verzorgen, bij aanraken, bij transfer)

Daarbij heb ik nog twee punten toegevoegd die in onze rapportage ook erg belangrijk zijn. Voornamelijk om interventies mee te kunnen evalueren in een artsenvisite.

I -- Interventies. (wisselligging, medicatie, veranderen houding)

E – Evaluatie. (evalueren van de ingezette interventies d.m.v. pijnmetingen)

Rapporteer wat je hebt ingezet qua interventies. Wisselligging gegeven? Houding veranderend van zittend naar liggend? Voorgeschreven medicatie toegediend?

Het volgend stuk van de rapportage wordt heel erg veel vergeten, maar is zo belangrijk; het evalueren van de ingezette interventie. Is de pijn verminderd na de wisselligging of het veranderen van de houding? Heeft de warmtepakking geholpen? Is de paracetamol nog toereikend of is de pijn ondraaglijk?

Als er omschreven wordt wat het effect was van de interventie, kan het behandelplan gemakkelijker worden aangepast. Samen met de verpleegkundig specialist of de specialist ouderengeneeskunde kan er gekeken worden wat het effect was en wat er zou moeten veranderen. Op deze manier kun je een optimaler behandelplan opstellen.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb